10-10-09

Anticonceptiepil verandert de partnerkeuze

Geen revolutie zo groot als de seksuele. Dat vrouwen vanaf de jaren zestig volop betrouwbare voorbehoedmiddelen konden krijgen, met name de pil, heeft hun mogelijkheden tot deelname aan de maatschappij radicaal omgegooid.

Alle lof dus, maar zou het kunnen dat pilgebruik misschien ook nadelen heeft, vragen twee biologen zich voorzichtigjes af in Trends in Ecology and Evolution? De twee maken zich zorgen over de mogelijkheid dat hormonen uit de pil de manier zouden kunnen verstoren waarop een vrouw een partner kiest. Dat gaat in een pilloze wereld veel minder rationeel dan u misschien dacht: onder meer de communicatie die lichamen via geurstoffen (feromonen) met elkaar voeren, speelt erbij een rol. De stoffen geven signalen af als: ik ben beschikbaar, kijk mij eens aan & ik vind je wel lekker.

Bij de productie en waarneming van dergelijke geurstoffen spelen de hormoonspiegels in het lichaam van een vrouw een hoofdrol. Ze zorgen ervoor dat vrouwen er op het moment van hun eisprong aantrekkelijker uit gaan zien voor mannen en zich zelf aangetrokken gaan voelen tot de clichéman: dominant, sterk en haantje-de-voorste, een type dat haar op andere momenten van haar cyclus koud laat. Voorts geven feromonen vrouwen een neus voor het uitpikken van mannen die genetisch van henzelf verschillen: dat verhoogt de kans op gezond nakomelingschap.

Alleen verstoort de pil, die de hormonen oestrogeen en progestageen bevat, de natuurlijke hormoonschommelingen bij een vrouw - uiteraard met de nobele bedoeling een eisprong onmogelijk te maken en zwangerschap te voorkomen - en brengt ze haar lichaam in een soort van schijnzwangere toestand. Precies daar schuilt gevaar, volgens Alexandra Alvergne en Virpi Lummaa van de universiteit van Sheffield: pilgebruiksters zijn niet langer in staat om de juiste man ertussenuit te snuffelen of onder de beste voorwaarden met andere vrouwen om diens aandacht te strijden. Steeds meer studies geven aan dat de pil invloed heeft op de paarvorming tussen man en vrouw, zeggen de dames onderzoeksters, en op hun gezamenlijke vruchtbaarheid. Maar meer onderzoek is nodig.

(artikel uit de Standaard van 08-10-09)

16:15 Gepost door Mark Peeters in Liefde | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook | |

03-08-08

Vogel voor de kat (van Rhea)

Over laatst wandelde ik in "Oostende" en botste ik op "Rhea" en haar vriendin met de "bangelijke borsten". Ik zei dat ik bang van haar borsten was en dat ik zeker geen sex met haar wilde, omdat ze al 4 jaar aan de pil was. Haar vriendin, Rhea, was nog nooit aan de pil geweest en had grote pupillen, waaruit ik concludeerde dat ze nu haar ei-sprong had (en dat bleek juist). Toen ik vertelde dat ze dus behoefte had aan 12 mannen per dag, streelde ze met haar vingers over haar bovenste lippen. Ze zag in dat ik waarschijnlijk nooit "ja" zou durven zeggen op een advance van haar en dus stelde ze "hypothetisch" voor om sex te hebben met haar en haar vriendin... Ik zei snel dat "ik" en haar pil-vriendin haar sowieso niet sexueel zouden kunnen volgen en dat ik haar zo'n teleurstelling wilde besparen. In het geval dat haar vriendin niet aan de pil was, zou ik eerder "ja" durven "zeggen"... (PS. Hoe meer men over sex praat of schrijft, hoe minder men sex heeft...)

Achteraf realiseerde ik mij dat sex met twee vrouwen sowieso leidt tot "jaloesie" bij de vrouw waarin de man "niet als eerste klaarkomt", want dan is die tweede keus... en dat thema werd ook beschreven door "Sartre" in zijn boek "L'enfer ce sont les autres"... en dat gaat over een driehoeksrelatie, waarbij een man verliefd was op een lesbische vrouw, die verliefd was op een vrouw, die verliefd was op de man...

Ik vertelde aan Rhea dat ze NU elke man kon verleiden door wat vaginaal vocht aan haar oren te doen en dan "zogezegd" toevallig met dat oor tegen de neus van de "gewenste man" te "botsen"... en dan zou hij een "vogel voor de kat"zijn... of beter "zijn vogel zou voor haar poes" zijn...

Ik ben nieuwsgierig of ze het ondertussen heeft uitgeprobeerd....

MOPJE over de vis-mijn van Oostende, waar er twee "totaal-hormonen-vrije en ovulerende vrouwen" rondliepen. De één zei tegen de ander: "Amaai, de mijn stinkt nogal..." De ander zei: "Neen, het is de mijn"... 

19:37 Gepost door Mark Peeters in Liefde | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook | |

05-07-08

WERCHTER2008: DROGE FOEF (500 maal getoond)

Ik heb mijn "DROGE FOEF"-bord zo'n 500 keer laten zien en "dat" werd meestal met "veel enthousiasme" ontvangen. Vooral de "(knappe) meisjes, die (nog) niet (te lang) aan de pil waren" kwamen enthousiast voor een pamfletje (en bevestigden daarmee mijn stelling, oa omdat ze soms vrezen dat ze "te nat" staan...  ).

20:03 Gepost door Mark Peeters in Liefde | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook | |

13-08-07

een goed KOPPEL

RAF en ELKE

Over laatst kwam ik hen tegen in een groepje met 5 mensen. Het is al een tijdje af (en dan zeg ik meestal dat men "gelukkig" mag zijn dat men terug 'vrij" is.)

Zij heeft ondertussen een nieuw vriendje, maar ze blijft nog enthousiast spreken met Raf die ze al kent vanuit dezelfde klas van het middelbaar. Raf zei soms tegen haar dat hij wat spijt had dat hij alleen was. Ik plaagde haar met de opmerking of ze bijna "ELKE" man had uitgeprobeerd en vroeg ook waarom het "af" was met Raf, waarop ze RUSTIG zei : "Dat zul je dan aan Raf moet vragen."

Een vrouw die niet zegt : "Dat is zijn schuld!", maar die de ruimte geeft aan haar ex-vriend om het uit te leggen, dat is merkwaardig. Een bewonderswaardige blijk van "vrij laten" en duidelijk teken van een "goed koppel"...

Het deed me terug denken aan de tijd dat ik zelf 22 jaar was en ik zelf zwaar verliefd was op een meisje, dat een relatie was begonnen met een andere Mark, omdat ik nogal lang treuzelde... Ik presteerde het toen zelfs om haar in een café bij mij weg te jagen en haar terug te gaan zetten op een barkruk naast "haar vriend", omdat ik vond dat ze te "enthousiast en gelukkig" was in mijn omgeving, terwijl haar vriendje er "ongelukkig" bij zat...      

20:47 Gepost door Mark Peeters in Liefde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

16-03-07

VTK-REVUE(2)

revue_2007_44Een citaat uit het toneelstuk. 
Mark Peeters, de plaatselijke dorpsgek. Hij was lichtjes autistisch en ontdekte overal verbanden en complotten die niemand anders zelfs maar kon snappen. Hij stelde zijn gave in dienst van de mensheid door de politie te helpen zaken oplossen. Maar omdat die zijn vreemde gedachtengang meestal niet konden volgen had dat weinig nettoresultaat. Ze lieten hem echter begaan, hij deed immers geen vlieg kwaad. Bovendien hoopte iedereen van het korps de beloning van 100.000 frank binnen te rijven die markpeeters had uitgeloofd voor wie zijn theorie kon ontkrachten.

Voor meer informatie surf naar REVUE.

20:46 Gepost door Mark Peeters in Liefde | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook | |