10-10-09

Anticonceptiepil verandert de partnerkeuze

Geen revolutie zo groot als de seksuele. Dat vrouwen vanaf de jaren zestig volop betrouwbare voorbehoedmiddelen konden krijgen, met name de pil, heeft hun mogelijkheden tot deelname aan de maatschappij radicaal omgegooid.

Alle lof dus, maar zou het kunnen dat pilgebruik misschien ook nadelen heeft, vragen twee biologen zich voorzichtigjes af in Trends in Ecology and Evolution? De twee maken zich zorgen over de mogelijkheid dat hormonen uit de pil de manier zouden kunnen verstoren waarop een vrouw een partner kiest. Dat gaat in een pilloze wereld veel minder rationeel dan u misschien dacht: onder meer de communicatie die lichamen via geurstoffen (feromonen) met elkaar voeren, speelt erbij een rol. De stoffen geven signalen af als: ik ben beschikbaar, kijk mij eens aan & ik vind je wel lekker.

Bij de productie en waarneming van dergelijke geurstoffen spelen de hormoonspiegels in het lichaam van een vrouw een hoofdrol. Ze zorgen ervoor dat vrouwen er op het moment van hun eisprong aantrekkelijker uit gaan zien voor mannen en zich zelf aangetrokken gaan voelen tot de clichéman: dominant, sterk en haantje-de-voorste, een type dat haar op andere momenten van haar cyclus koud laat. Voorts geven feromonen vrouwen een neus voor het uitpikken van mannen die genetisch van henzelf verschillen: dat verhoogt de kans op gezond nakomelingschap.

Alleen verstoort de pil, die de hormonen oestrogeen en progestageen bevat, de natuurlijke hormoonschommelingen bij een vrouw - uiteraard met de nobele bedoeling een eisprong onmogelijk te maken en zwangerschap te voorkomen - en brengt ze haar lichaam in een soort van schijnzwangere toestand. Precies daar schuilt gevaar, volgens Alexandra Alvergne en Virpi Lummaa van de universiteit van Sheffield: pilgebruiksters zijn niet langer in staat om de juiste man ertussenuit te snuffelen of onder de beste voorwaarden met andere vrouwen om diens aandacht te strijden. Steeds meer studies geven aan dat de pil invloed heeft op de paarvorming tussen man en vrouw, zeggen de dames onderzoeksters, en op hun gezamenlijke vruchtbaarheid. Maar meer onderzoek is nodig.

(artikel uit de Standaard van 08-10-09)

16:15 Gepost door Mark Peeters in Liefde | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook | |

Commentaren

Beste,

Is het niet zo dat vrouwen vandaag de dag sowieso veel rationeler op zoek gaan naar een partner??
Vandaag hebben we immers veel minder om ons zorgen over te maken. We moeten niet meer beschermd worden voor wilde dieren en wilde mannen uit andere stammen, we moeten niet meer gaan jagen, we zijn beschermd tegen ziekten (onze kinderen ook dus een gezonde, sterke partner met het perfecte genetische materiaal is misschien
minder belangrijk)

Ik kan mij voorstellen dat mannen zich bedreigd voelen als ze horen dat vrouwen die de pil nemen hen anders bekijken maar mensen zijn toch zoveel meer dan hormonen!! Een vrouw kiest een man tegenwoordig toch niet meer louter op basis van fysieke kenmerken??

En ik stel mij de vraag: wat heeft een man liever, een vrouw die door de pil te nemen bijna geen last meer heeft van pijnlijke maandstonden, een regelmatig seksleven kan hebben (waar ze door de verminderde zorgen ook nog eens extra kan van genieten) of een vrouw die elke keer nadat ze seks heeft gehad ongerust moet zijn of ze nu al dan niet zwanger is.

Ik weet niet of u het zich herinnert maar onlangs hebt u mij op het Blandijn aangesproken en mij een pamplet i.v.m het verband tussen de pil en een 'droge kut'. Ik heb u toen verteld dat ik het een prestatie van u vind om zomaar uw toch wat bijzondere mening te verkondigen.

Nu zou ik u als vrouw willen vragen om uw pamflet aan te passen. Ik respecteer uw mening maar door de woordkeuze zoals 'droge kut' denk ik dat uw boodschap verloren gaat en dat u zo een negatief beeld van de vrouw schept. Een vrouw is zoveel meer dan een 'kut'.

Ik hoop dat u snapt dat ik mij als vrouw beledigd voel door zo'n tekst en hoop dat u aan mijn vraag gehoor zal geven.

Mvg
Amber

Gepost door: Amber | 03-12-09

Reageren op dit commentaar

vlees rond de foef? Heeft U mijn pamfletje gelezen over de naam die een (simpele) macho-man geeft aan "het vlees rond de (natte) foef"?
En voor wie is zo'n uitleg dan beledigend? Voor de man of voor de vrouw?
Sommige mensen houden van droge humor en anderen niet... Ik snap niet dat je de moeite doet om te reageren, want, als je "echt beledigd" zou zijn, dan zou je mij toch eerder negeren..?
Of vrees je juist dat mijn uitleg "gedeeltelijk" waar is, waardoor je u minder goed voelt als "pil-vrouw" en wil je daarom "schieten op de boodschapper"?

Gepost door: MP | 06-12-09

Reageren op dit commentaar

Mark, hebt u zich eigenlijk al eens de vraag gesteld waarom de meeste vrouwen de pil slikt? Zij doen dat om beschermd te zijn tegen ongewenste zwangerschap. Een zwangerschap die vrijwel evengoed kan vermeden worden als de man een condoom zou gebruiken. Maar nee, dat willen venten niet he, want dan voelen ze minder.
Foef en kut zijn inderdaad synoniemen voor vagina. Maar had je in de reactie niet beter "simpel" buiten haakjes geplaatst en macho tussen haakjes? Alle, u komt mij toch eerder over als een simpele vieze vent die zijn zaadstengeltje zelf moet plukken omdat er geen vrouw (pil slikkend of niet pil slikkend) in geïnteresseerd is. Hopelijk blijft je neukstaaf nog lang vanzelf rechtstaan want anders moet je aan de blauwe pil en wie weet hoe droog kom je dan wel niet te staan.

Gepost door: Eva | 11-04-11

Reageren op dit commentaar

HAHA kapotlachen ik kan niet meer. markske toch.. HAHAHAH HOHOO HIHIHIHIHAHAHAHAHAAAA Nu Hebben ze je te pakken he! HAHAHAHHOHOHHIHIHIHAHAHAAAAA. Jij die boodschappen probeert te verkondigen waar de mensen niet meer intrappen HAHAHA.
HOHOHAHIHIHAA De volgende keer dat ik je tegen kom lach ik je vierkant uit in je gezicht HAHAHA
EINDELIJK hebben ze je de FATALE SLAG toegediend. Smekend komt ons markske tot op de kniekes. HAHAHAHA
N I E M A N D G E L O O F D I N J O U W O N Z I N !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
HA HAH HA AHA AHA AHA AHA HA AHAHA AHHAAAAA
OP DE GROND!
OP DE GROND!...........
OP DE GROND!
OP DE GROND!...........

K N O C K H I M O U T!!!!!!!

Gepost door: de eeuwigelacher | 05-09-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.